Головна » Медична сестра » « Чи корисно дітям молодшого дошкільного віку вживати солодощі?»

« Чи корисно дітям молодшого дошкільного віку вживати солодощі?»

« Чи корисно дітям молодшого дошкільного віку вживати солодощі?»

    Лікарі та дієтологи б’ють на сполох і переконують батьків не забувати про здоров’я дітей і віддавати перевагу корисним ласощам.

    Чому? Розбираємося в сьогоднішній статті.

    Чим небезпечні цукерки та інші солодощі?

 

    Як показали результати першого загальнонаціонального дослідження харчування українців, наші діти споживають занадто багато солодкого.

·         В середньому діти молодшого віку (1-3 років) вживають 47 грамів цукру на день, дошкільнята (4-6 років) — 56 грамів на день, підлітки (7-14 років) — 67 грамів на день.

    І це при тому, що норми споживання вільного цукру для дорослих, визначені ВООЗ — 25 грамів на день (4 чайні ложки), максимально — до 50 грамів на добу.

·         Зауважимо, що вільний цукор — це цукор, який додається до харчових продуктів а також природно міститься в меді, фруктових соках, смузі. Необхідно пам’ятати, що він міститься не лише в цукерках чи тістечках, а й в ароматизованих йогуртах, печиві, морозиві, дріжджовому хлібі, кашах швидкого приготування, солодких газованих напоях.

​    Тобто українські діти споживають у 2-3 рази більше цукру на день, ніж потребує їхній організм. Така ситуація може спрацювати як вибухівка уповільненої дії і значно зашкодити здоров‘ю наших дітей.

·         Нейробіолог Емі Райхельт з Університету Західного Онтаріо зазначає, що регулярне вживання продуктів з високим вмістом цукру може посилювати тягу до їжі, тим самим створюючи замкнене коло все більшої потреби в солодощах.

    Батькам важливо пам’ятати, що надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги, збільшує ризики ожиріння, провокує проблеми із зубами.

·         Особливо шкідливими для зубів є карамельки з в’язкими начинками, іриски, жувальні цукерки тощо. Вони надовго затримуються на зубах у дитини і провокують розмноження мікроорганізмів, утворення нальоту, роз’їдання органічними кислотами емалі, внаслідок чого виникає карієс. А справжніми «вбивцями зубів» стоматологи вважають льодяники, (особливо на паличках). Вони утворюють на зубах цукрову плівку, в якій розмножуються бактерії і якої можна позбутися лише тривалим чищенням, тому що слина не може впоратися з цією плівкою.

    Крім того, перевищення норми цукру в раціоні збільшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету другого типу та деяких видів раку. Від солодкого страждає мікрофлора кишківника, а якщо солодощами заміняти повноцінні прийоми їжі — це може створити брак вітамінів, мікроелементів та поживних речовин в організмі.

 

    А ми ж розуміємо, що магазинні солодощі дуже часто містять не лише цукор, а й різні підсолоджувачі, солі, консерванти. Нерідко в них є також трансжири, які підвищують ризики виникнення онкологічних та серцево-судинних хвороб.

·         Так, раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик виникнення серцево-судинних хвороб на 21%, а смертність — на 28%. Зокрема, вони впливають на імунні реакції організму, що загрожує запаленнями.

    Зараз у багатьох країнах світу діють норми по обмеженню використання трансжирів у харчових продуктах. А ВООЗ навіть розпочала глобальну кампанію REPLACE, яка передбачає повну відмову від трансжирів до 2023 року.

    Але поки в Україні дозволено використовувати трансжири в харчових продуктах, потрібно самостійно піклуватися про себе і своїх дітей. Тож завжди звертайте увагу на етикетки цукерок, а також печива. Якщо ви бачите слова «гідрогенізовані рослинні жири», «маргарин» — залиште такі солодощі на полиці.

    Скільки цукру може бути в раціоні дітей?

    Національна служба здоров’я Британії рекомендує:

    1) дітям 4-6 років споживати до 19 грамів цукру на день (3 чайні ложки);

    2) дітям 7-10 років — до 24 грамів на день;

    3) дітям старше 11 років та дорослим — до 30 грамів на день (5 чайних ложок).

    Дітям, молодшим чотирьох років, рекомендують уникати підсолодженої їжі, а також напоїв.

    Чим замінити поширені солодощі?

    Наразі солодощі, які готують без білого цукру (зокрема з додаванням меду, агавового сиропу, коричневого цукру) подаються, як більш здорова альтернатива. Проте, їхнє споживання також необхідно обмежувати.

    Уляна Супрун пояснюєчим небезпечні замінники цукру:

·         Агавовий сироп містить 85% фруктози — більше, ніж звичайний цукор. Звісно, він здається нам солодшим за цукор, але, споживаючи його, із вищою ймовірністю можна набрати зайву вагу чи набути проблем зі здоров’ям.

·         Мед полюбився і надійно закріпився на наших кухнях, бо тривалий час просто не мав альтернатив. Він, як і інші прості вуглеводи, здатний давати швидкий заряд енергії виснаженій людині (що корисно у випадку вірусної інфекції). Але надмірне його споживання призводить до точнісінько таких самих наслідків, як і вживання білого цукру.

·         Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тростинним. Хоча насправді він не натуральніший за цукор із буряків. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростинному — домішки.

    Взагалі необхідно нагадати собі, що асоціацію «цукерки = свято» вигадали дорослі. Для дітей важливішою є турбота, яку можна проявити іншими способами. Адже в світі, крім цукерок, є ще багато речей, що дарують радість і гарний настрій.

 

    Проведіть вільний час разом з дитиною: відвідайте виставку, парк, побавтеся вдома — варіантів безліч, обирайте ті, що подобаються вашій родині. Крім того, дотримуйтеся режиму сну, чергуйте періоди навантаження й відпочинку і оберігайте дітей від стресів, які викликають бажання з’їсти щось солоденьке й подарувати собі «порцію» радості.

    А якщо, все ж таки, збираєтесь подарувати дитині смаколик, надавайте перевагу різноманітним фруктам, солодощам з сухофруктів, пастилі з натурального соку або готуйте власні десерти. Так ви зможете використати менше масла та цукру або ж додати до десерту більш корисні інгредієнти, як-от сухофрукти чи горіхи.

    Центр громадського здоров’я МОЗ України рекомендує такі корисні альтернативи шоколаду, печиву й цукеркам:

·         «Замініть цукрові льодяники будь-якими сухофруктами, а пакетований сік — натуральним морсом чи ягідно-фруктовим чаєм із брусниці, малини, обліпихи. Не перевантажуйте дітлахів виробами з борошна: краще порадуйте чорносливом із волоськими горіхами, яблуками, мандаринами, хурмою. Також дуже корисними для дитячого організму будуть натуральна халва та сирні бабки зі шматочками фруктів. Якщо ж ви хочете здивувати своїх маленьких розумників, пригостіть їх панакотою чи туроном — ласощами із яєчного білка, меду та мигдалю».

ЗЗвісно, зміна харчових звичок — справа непроста і потребує чимало зусиль від батьків. Ми ж розуміємо, що для того, аби дитина їла більш здорову їжу, потрібно змінювати раціон всієї родини. Але невже здоров’я наших дітей цього не варте?