Головна » Харчування » ХАРЧОВІ АЛЕРГЕНИ

ХАРЧОВІ АЛЕРГЕНИ

      ХАРЧОВІ АЛЕРГЕНИ

Статтями 6 і 15 чинного Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього  передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

Якщо ви чи ваша дитина має проблеми з харчовими алергенами, то краще завжди мати під рукою перелік речовин та продуктів, які можуть спричинити алергічну реакцію  та непереносимість:

Крім того, інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості визначено додатком 13 до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню закладу освіти відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів). Інформація з розшифровкою індексів алергенів ( тут лінк на таблицю) або непереносимих речовин розміщується біля меню. 

Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості:

 

Індекс алергену

Розшифровка індексів алергенів або непереносимих речовин

Г

глютен або його сліди

Л

лактоза

Ф

фруктоза

ЗП

злакові продукти

РП

ракоподібні продукти

Я

яйця

Р

риба

А

арахіс

СБ

соєві боби

МП

молочні продукти

ГХ

горіхи

С

селера

ГЦ

гірчиця

К

кунжут

ЛП

люпін

М

молюски